Μάθημα 6ο
Νέα δομή στη διαχείριση χρόνου λόγω πανδημίας
του Αθανάσιου Λιπορδέζη
Με την εμφάνιση της πανδημίας και την είσοδο της καραντίνας, η ζωή μας άλλαξε τελείως.
Στη νέα πραγματικότητα η διαχείριση του 24-ώρου μας, εξελίχθηκε σε δύσκολο πρόβλημα. Επιχειρούμε μετά από αρκετή έρευνα, μελέτη και φιλοσόφηση του θέματος μία πρόταση. Βέβαια αυτή ποικίλει αναλόγως με τις εργασιακές υποχρεώσεις του καθενός. Κάποιες αρχές όμως είναι κοινές για όλους. Εμείς επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο 24-ωρο ενός μαθητή.
προτείνουμε λοιπόν:
- Σχεδιασμός 24-ώρου, το οποίο λίγο πολύ είναι το ίδιο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Για Σαββατοκύριακα να κάνετε χωριστό σχεδιασμό:
Πρωί: εργασία ή σχολείο. Μετά γεύμα οπωσδήποτε, χωρίς καμία επαφή με το κινητό (απάντηση μηνυμάτων κ.λπ.) Έστω και μισή ώρα χαλάρωση, ηρεμία χωρίς καμία συζήτηση ή ακούσματα. Μετά φροντιστήριο. Μετά το φροντιστήριο σχεδιάζω να κάνω για μια – δυο ώρες κάτι για μένα. Τι θέλω; Τι μ’ αρέσει; Τηλέφωνο ok, Μηνύματα ok, Τηλεπαιχνίδι ok, Βόλτα ok, Άθληση ok, Βόλτα με φίλους super ok, Hobby super ok. Μετά από αυτό το 2-ωρο είσαι έτοιμος για πολύ δουλειά έως αργά τα μεσάνυχτα. Προσέξτε όλοι!!! Αν σας ξεφύγει αυτό το 2-ωρο από άγχος, ανασφάλεια ή έλλειψη μέτρησης χρόνου τα χάσατε όλα.
Γιατί προσέξτε: Για να κάνεις σωστή διαχείριση χρόνου πρέπει να μάθεις να μετράς το χρόνο.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ
- Πρέπει να ανακαλύψετε τα χρονικά διαστήματα που θα απενεργοποιήσετε το κινητό και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όσο μεγαλύτερα είναι αυτά, τόσο περισσότερο θα ωφεληθείτε.
- Δώστε τον χρόνο που θα θεωρήσετε ελεύθερο, στον εαυτό σας αποκλειστικά. Λυπάμαι ειλικρινά για το γεγονός ότι για να ωφεληθείτε από το μάθημά μου, πρέπει να το δείτε με αναζήτηση στο facebook αλλά αυτό επιβάλει η σημερινή πραγματικότητα.
Όπως επίσης λυπάμαι όταν ακούω ότι πολλοί άνθρωποι (τεράστιο ποσοστό παγκοσμίως) είναι τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε ένα κινητό και βλέπουν τις αναρτήσεις των άλλων που δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ανούσιες. Τι χαμένος χρόνος αλήθεια; Τι μονοτονία, τι ματαιοπονία και ματαιοδοξία; Κρίμα, κρίμα γιατί είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη για τη ζωή των ανθρώπων που δυστυχώς ευνοεί πολύ η υπάρχουσα καραντίνα. Εκτός αν είναι για ολιγόωρη χαλάρωση.
- Αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε στην δια ζώσης επικοινωνία και λιγότερο στην εικονική πραγματικότητα έστω και με μάσκες για λόγους ασφαλείας.
- Να μην αφήνετε το 24-ωρο της καθημερινότητάς σας να το ρυθμίσουν οι άλλοι με τα μηνύματά τους, τα τηλέφωνά τους και τα ραντεβού τους. Να τους μάθετε να περιμένουν απαντήσεις ή συναντήσεις την ώρα που εσείς μπορείτε. Εσείς να είστε οι ρυθμιστές του χρόνου σας και της ζωής σας. Όχι οι άλλοι.
- Μην επιτρέπετε κάποια από τις καθημερινές ασχολίες να είναι εις βάρος της άλλης και ειδικά για ασήμαντο λόγο ή επιπολαιότητα π.χ. Δεν θα φάω γιατί δεν προλαβαίνω. Δεν θα πάω βόλτα γιατί έχω πολλά. Δεν θα ξεκουραστώ γιατί δεν προλαβαίνω. Βέβαια υπάρχει και χειρότερο. Σήμερα δεν έχω υποχρεώσεις ή δεν μας έβαλε τίποτα ο καθηγητής. Ας παίξω κανένα παιχνίδι ηλεκτρονικό. Προς Θεού όχι ομαδικό παιχνίδι. Είναι φρίκη. Είναι έγκλημα δολοφονίας του χρόνου. Έχω ακούσει για 24-ωρα συνεχούς παιχνιδιού.
- Το Σαββατοκύριακο. Αυτό το ευλογημένο διήμερο όπου δεν υπάρχει εργασία ή σχολείο. Ακόμη κι αν υπάρχει διαγώνισμα ή μελέτη ή για κάποιον εργαζόμενο δουλειά στο σπίτι, οι 48 ώρες είναι πολλές και περισσεύουν για να ζήσεις την εμπειρία που θα προσφέρει χαλάρωση, ανανέωση, ξεκούραση και ψυχική ενδυνάμωση για να συνεχίσεις τον αγώνα σου. Η λεπτομέρεια να μείνει το κινητό στο συρτάρι πιστέψτε με είναι η πλέον σημαντική όπως και η επαφή με τη φύση.
- Η πιστή εφαρμογή των διαστημάτων χρόνου για κάθε ενασχόλησή μας, την οποία έχουμε εκ των προτέρων σχεδιάσει θα είναι η πυξίδα για την ορθολογική διαχείριση του χρόνου, η οποία θα συντελέσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας, την αύξηση των δυνατοτήτων άρα στην ΕΠΙΤΥΧΙΑ.