Μάθημα 7ο
του Αθανάσιου Λιπορδέζη
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Αυτήν την αναζήτηση θα επιδιώξουμε σήμερα, ακολουθώντας μία διαδρομή που μας προτείνει ο φιλόσοφος Έρμαν Έσσε που ανάλωσε τη ζωή του, το πνεύμα του και τα μελάνια του για να συγγράψει με την πέννα του συμβουλές μεγάλης αξίας προς τους ανθρώπους, για μία ζωή απλή, σοφή και με ουσία.
Έτσι λοιπόν μας προτείνει μία διαδρομή που περνάει από την αυτοκριτική μας για να προσεγγίσουμε την μεγάλη σοφία των αρχαίων Ελλήνων που εμπεριέχεται στο ΓΝΩΘΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ.
Πριν φθάσετε όμως στην σπουδαία αυτή αναγκαιότητα παρατηρήστε τα άτομα που γυρνάνε εδώ κι εκεί βγάζοντας ετυμηγορία για το τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι άλλοι. Θα βρείτε σ’ αυτούς το έλλειμμα της αυτοκριτικής. Δεν έχουν συνείδηση των πράξεων και των λόγων τους, γιατί εστιάζουν την προσοχή τους στις ζωές των άλλων. Και συμπεριφέρονται μ’ αυτόν τον τρόπο επειδή φοβούνται να ακτινογραφήσουν τον εαυτό τους και απογοητευτούν.
Αντί λοιπόν να χάνουμε το χρόνο μας και να αλλοιώνουμε την ψυχή μας και υποβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας, ασχολούμενοι με το τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι γύρω μας και να «στολίζουμε» με χίλια δύο σχόλια, καλύτερα να αναζητήσουμε στον εαυτό μας τα αζήτητα προτερήματά μας και τις ανεξερεύνητες δυνατότητές μας.
Αξίζει πραγματικά να εξετάσουμε τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ζωή μας και η διαδρομή που ακολουθεί η ζωή μας, θέτοντας στον εαυτό μας τα εξής καίρια ερωτήματα:
- Ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητές στη ζωή μου;
- Πώς θα μπορέσω να διακρίνω ανάμεσα στο σημαντικό και το επιτακτικό;
- Πού καταναλώνω τον χρόνο μου;
- Ποιες πλευρές της ζωής μου παραβλέπω;
- Θα μπορούσα να κάνω καλύτερα αυτό που κάνω καλά;
- Οι παρέες μου συντελούν στην επίτευξη των ζωτικών μου στόχων;
- Ποιες είναι οι παραλείψεις μου και οι αδυναμίες μου;
Ερωτήματα στα οποία πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να τα φιλοσοφήσετε καλά, να τα εμβαθύνετε και να ωφεληθείτε. Μην μείνετε στην απλή ανάγνωσή τους.
Το να θέσει κανείς αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό του του επιτρέπει να κάνει τον πολύτιμο αυτοέλεγχο που είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να επαναπροσδιορίσει την πορεία της ζωής του προς την ΕΠΙΤΥΧΙΑ, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη επιδίωξη όλων των ανθρώπων. Ο Σοπενχάουερ έλεγε ότι όποιος ξεκινάει με βεβαιότητες τελειώνει με αμφιβολίες αλλά όποιος ξεκινήσει με αμφιβολίες θα φτάσει στη σιγουριά του αποτελέσματος.
Όμως προσέξτε: Δεν πρέπει να μείνει κανείς σ’ αυτό το κομμάτι αμφιταλαντευόμενος. Πρέπει οπωσδήποτε ν’ ακολουθήσουν αποφάσεις. Η διερώτηση που αναφερθήκαμε έγινε για να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις γεμάτες ενεργό δράση με τόλμη και αποφασιστικότητα. Αλλιώς δεν θα υπάρξει η ωφέλεια του μαθήματος αυτού.
Άλλωστε, όπως λέει και ο Μπέρτολτ Μπρέχτ σ’ ένα στίχο του ποιήματός του Εγκώμιο στην αμφιβολία: «Τι ωφελεί η αμφιβολία εκείνον που δεν μπορεί να αποφασίσει;»
Τελειώνω αγαπητοί μου φίλοι με μία φράση από τον Έρμαν Έσσε: «Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένας δρόμος προς τον εαυτό του, το πρόπλασμα ενός δρόμου, το προσχέδιο ενός μονοπατιού. Κανείς δεν έφτασε να είναι εντελώς ο εαυτός του ωστόσο, όλοι φιλοδοξούν να το κατορθώσουν, άλλοι στα τυφλά, άλλοι με περισσότερο φως, ο καθένας όπως μπορεί».