ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ 2001 – ΟΡΟΣΗΜΟ

         Η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη με πειραματική εφαρμογή των χημικών αντιδράσεων και των παραγόμενων ενώσεων εξ’ αυτών έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές αφ’ ενός να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν καλύτερα την θεωρία και αφ’ ετέρου να απολαύσουν την διαδικασία εκτέλεσης των πειραμάτων εφ’ όσον συμμετείχαν και οι ίδιοι. Έτσι ο χημικός Κώστας Νικόπουλος και η φυσικός Άννα Ζωγραφοπούλου με οξέα, βάσεις, άλατα και καταλύτες προέβησαν στην παραγωγή υδρογόνου οξυγόνου διοξειδίου του άνθρακα διαπιστώνοντας πειραματικά τις ιδιότητές τους καθώς και πειραματική εφαρμογή αντιδράσεων εξουδετέρωσης οξειδοαναγωγής και απλής αντικατάστασης. Επίσης διαπιστώθηκαν πειραματικά ορισμένες ιδιότητες κάποιων κρυστάλλων.

            Ο επικεφαλής καθηγητής βιοχημείας κύριος Κώστας Νικόπουλος προχώρησε και σε πειράματα πάνω στο μάθημα της Βιολογίας, όπου βρήκε έναν τρόπο με κάποιες χημικές ουσίες να κάνει απομόνωση του DNΑ.

            Το πείραμα εφαρμόστηκε με μπανάνα με εντυπωσιακό πραγματικά αποτέλεσμα.

            Τέτοιου είδους μαθήματα συμβάλλουν και στο να ανακαλύψουν οι μαθητές τις κλίσεις τους, άρα και στην απόφαση για την επιλογή του περιεχομένου των σπουδών τους.

            Ήταν ένα μάθημα αλλιώτικό από τα συνηθισμένα και οι μαθητές που συμμετείχαν το χάρηκαν, το ευχαριστήθηκαν και η ικανοποίηση ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπά τους και τα λόγια τους.

            Το μάθημα θα επαναληφθεί για τους μαθητές μικρότερων τάξεων.

Θα μας Βρείτε:

 

Με τη χρήση της ιστοσελίδας αποδέχεστε τα cookies που σκοπό έχουν στη σωστή λειτουργία της. Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα.