Μάθημα 6ο
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΛΑΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Thomas Edison
Του Αθανασίου Λιπορδέζη
Ο Thomas Edison οραματίστηκε να μικραίνει τη νύχτα φτιάχοντας μία συσκευή που να παρέχει φως και να διώχνει το σκοτάδι. Ήδη με τον ηλεκτρισμό άρχισαν να φτιάχνονται κάποιες πολύτιμες μηχανές στην υπηρεσία του ανθρώπου.
1200 αποτυχημένες προσπάθειες δεν στάθηκαν ικανές να τον σταματήσουν από την ανακάλυψη του λαμπτήρα που ονειρεύτηκε να εφεύρει. Αυτό έγινε χάρη στην ιδέα του ότι «κάθε αποτυχημένη προσπάθεια νιώθω ότι με φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία».
Σήμερα αυτό θεωρείται νόμος υψίστης φιλοσοφίας για παροχέτευση αισιοδοξίας σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να πετύχει. Αλήθεια ποιος πιστεύει ότι δεν θα σταματούσε κάποιος στις 100, 200 ή το πολύ 300 προσπάθειες;
Ο Edison έκανε παραγγελίες πολλών χιλιάδων μεταλλικών ινών από όλο τον κόσμο. Όλες καίγονταν. Μερικές άντεχαν στη διέλευση του ρεύματος μερικά δευτερόλεπτα. Κι όμως δεν σταματούσε. Δοκίμαζε, δοκίμαζε, δοκίμαζε συνεχώς.
Απτόητος και με ολοένα αυξανόμενο το αίσθημα ότι θα φτάσει εκεί που ονειρεύεται. Απίστευτο κι όμως έφτασε μετά από 1.200 περίπου αποτυχίες να δοκιμάσει στο λαμπτήρα του ίνα από μπαμπού. Άντεξε για αρκετές ώρες. Δεν χόρταινε να απολαμβάνει το φως. Ήταν το έτος 1879.
Την επόμενη μέρα παρήγγειλε όσο μεγαλύτερη ποσότητα από μπαμπού μπορούσε να βρει.
Ο εφευρέτης δικαιώθηκε. Έφτασε στο υψηλό σκαλοπάτι της επιτυχίας. Εκεί τον οδήγησαν τα 1.200 σκαλοπάτια αποτυχίας. Πέρα από τη μεγάλη απόλαυση της ανακάλυψης ήρθε και το κέρδος από την παραγωγή των λαμπτήρων του. Τώρα πλέον ήταν επιχειρηματίας. Έτσι εγκατέλειψε τη μισθωτή θέση του τηλεγραφητή.
Ως εφευρέτης ο Edison συνέχισε τις ανακαλύψεις του. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν αγόρασε τον ηλεκτρονικό καταμετρητή ψήφων που κατασκεύασε ξοδεύοντας τα οικονομικά του αποθέματα και έτσι ήρθε η οικονομική καταστροφή που τον επανέφερε στη θέση του μισθωτού υπαλλήλου.
Κάποια παραγγελία από το Χρηματιστήριο για κατασκευή τυπογραφικής μηχανής του αποφέρει γύρω στις 50.000 δολάρια και τον απογειώνει και πάλι οικονομικά.
Στα επόμενα χρόνια ήταν ο ιδιοκτήτης εργοστασίου εφευρέσεων. Γεννήτριες, φωνογράφοι, μαγνητόφωνα και πάρα πολλές ακόμη μηχανές βγήκαν από αυτό το εργοστάσιο, αλλάζοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Κάποτε συναντιέται με έναν άλλον σπουδαίο εφευρέτη τον Nikola Tesla, τον Σέρβο μηχανολόγο που έφθασε στην Αμερική το 1884 για να αξιοποιήσει το ταλέντο του και του αναθέτει την επισκευή της γεννήτριας του ατμόπλοιου Όρεγκον. Οι δύο εφευρέτες αν και ως χαρακτήρες ήταν διαφορετικοί, το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους επέφερε επανασχεδιασμό γεννητριών για ατμόπλοια, όπως και του τόξου των λαμπτήρων του Edison, ο οποίος επέμενε στη χρήση του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Tesla δικαίως επέμενε στο εναλλασσόμενο.
Παρότι είναι πλέον πολύ πλούσιος, το εργοστάσιό του καίγεται μαζί με όλες του τις εφευρέσεις. Κι όμως ο θετικιστής και αισιόδοξος Τόμας δηλώνει «Κάηκαν όλα τα λάθη μας. Με τη χάρη του Θεού μπορούμε να τα ξαναρχίσουμε».
Αυτό δείχνει ότι ο Thomas Edison κατάλαβε τι θα ακολουθήσει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα φτάσαμε μέχρι την τεχνολογία του led.
Η ανθρωπότητα βάδιζε προς την ανατολή του 20ού αιώνα. Ο Thomas Edison είναι από τους πρωτοπόρους της τεχνολογικής επανάστασης που θα ακολουθούσε.
Για αυτό αγαπητοί φίλοι διδαχτείτε από τον Edison:
ΚΑΘΕ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ.