Τελευταίο Μάθημα Life Coaching
Από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα επαναληπτικά μαθήματα Life Coaching για την επιτυχία στις εξετάσεις
ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Όλοι εξυμνούν ή τουλάχιστον αποδέχονται τα ευεργετικά αποτελέσματα του διαλόγου. Οι μαθητές στη διάρκεια των βαθμίδων εκπαίδευσής τους το διδάσκονται ως θέμα έκθεσης όχι μόνο μία φορά.
Στις ειδήσεις όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα ακούσουμε πολλές φορές τη λέξη «διάλογο» μεταξύ πολιτικών προσώπων ή άλλων φορέων. Ειδικά στην τηλεόραση οι περισσότερες εκπομπές, πρωινές και βραδινές, αποκαλούνται εκπομπές διαλόγου. Όλοι όμως που παρακολουθήσατε τέτοιες εκπομπές θα παρατηρήσατε ότι οι εκπομπές αυτές είναι μία ακολουθία παράλληλων μονολόγων, οι οποίοι ποτέ και πουθενά δεν συναντιούνται. Έτσι, χωρίς να υπάρχει η ανταλλαγή απόψεων και χωρίς ο ένας να ακούει τον άλλον, ώστε να βελτιώσει αυτά που πιστεύει και τελικά μέσω του δημοσιογράφου να βγει ένα ωφέλιμο αποσταγμένο συμπέρασμα για τους ακροατές, καταλήγουν σε εκατέρωθεν ανταλλαγές χαρακτηρισμών υποβιβάζοντας διαρκώς τη στάθμη του πολιτισμού.
Όταν όμως αυτό συμβαίνει στην πολιτική ζωή, μεταφέρεται αυτόματα στην κοινωνία. Έτσι στα καφενεία, τα παγκάκια και τις πλατείες παρατηρούμε τον ίδιο τρόπο συνομιλίας με τους παράλληλους μονολόγους που δεν προάγει με τίποτα τον πολιτισμό. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό φτάνει στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και αν έχουν οικογένεια στα παιδιά τους. Έτσι χάνεται η επικοινωνία. Επειδή όλοι κάνουμε παράλληλους μονολόγους. Λέμε αυτό που θέλουμε να κάνει ο άλλος και κλείνουμε τα «ακουστικά». Ο συνομιλητής μας λέει αυτό που πιστεύει αυτός και τέλος. Και οι δύο είναι ομιλητές δίχως όμως ακροατές. Συνεχίζεται η συζήτηση στο ίδιο στυλ και το πιο ήπιο αποτέλεσμα που μπορεί να βγει λόγω αγάπης ή σεβασμού, είναι να μην αντιμιλούν ο ένας τον άλλον, αφού τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε έντονη λογομαχία.
Παρατηρήστε όταν βρεθείτε σε παρέες ότι ο καθένας αρχίζει να λέει αυτό που θέλει πριν ο άλλος τελειώσει αυτό που έλεγε. Παρατηρήστε το και στις οικογένειες όταν βρεθούν όλοι μαζί και επιχειρούν να συνομιλήσουν. Συμβαίνει το ίδιο πράγμα που το μόνο σίγουρο είναι ότι επιφέρει εκνευρισμό, σύγχυση και φιλονικίες.
Οι επιδράσεις όμως στα παιδιά και την παιδεία με λυπούν. Τα παιδιά κάνοντας αυτές τις διαπιστώσεις δεν θα πιστέψουν στις ευεργετικές ιδιότητες του υγιούς διαλόγου στην ψυχή τους αφού δεν τις βλέπουν στην πράξη. Έτσι, προτιμούν τη συντροφιά του κινητού και τα ταξίδια στο χώρο του διαδικτύου. Όμως κάποια στιγμή γονείς, συγγενείς, φίλοι, δάσκαλοι θα επικρίνουν τα παιδιά γιατί δεν επικοινωνούν, δεν συζητούν, δεν κάνουν διάλογο.
Αγαπητοί φίλοι πριν 85 χρόνια ο νομπελίστας λογοτέχνης Γιώργος Σεφέρης είχε πει το σπουδαίο αυτό απόφθεγμα που έγινε αφορμή να γράψω αυτό το μάθημα: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΜΟΝΟΛΟΓΩΝ». Το ότι πέρασε ένας αιώνας αφ’ ότου το διαπίστωσε και οι παράλληλοι μονόλογοι συνεχίζονται είναι ανησυχητικό. Διερωτώμαι είναι ίδιον της φυλής μας; Eίναι ίδιον των μεσογειακών λαών λόγω κλίματος μήπως;
Όμως ό,τι κι αν συμβαίνει αυτό δεν είναι καλό και δεν νομίζω πως είναι δύσκολο να διορθωθεί από αυτούς που το εντοπίζουν και το κατανοούν. Αν είμαστε καλοί ακροατές με τους συνομιλητές μας (μάθημα life coaching), αν έχουμε στόχο σε τραπέζια διαλόγου να ωφεληθούμε από αυτά που θα ακούσουμε προκειμένου να ωφεληθούμε. Αν μειώσουμε την προσοχή μας και τη συγκέντρωσή μας σε όσα θα θέλαμε να πούμε σε κάποια συνάντηση. Δηλαδή να υποβαθμίσουμε τα δικά μας. Αυτά τα έχουμε. Είναι δικά μας. Είναι στο μυαλό μας. Να ακούσουμε τους άλλους. Και εφόσον δεν υπάρχει ταύτιση με τα δικά μας να προβληματιστούμε και κάνοντας το καθημερινό αυτοέλεγχο (μάθημα life coaching) να βρούμε τη συνισταμένη των απόψεων. Τότε αυτό προάγει πρώτα εμάς και κατόπιν αντανακλαστικά στους γύρω μας.
Ειδικά τα παιδιά αγαπητοί μου φίλοι ας προσέξουμε. Ας τους δείξουμε ότι όντως ο διάλογος είναι ανταλλαγή απόψεων. Ας ακούσουμε τα παιδιά. Ας πάρουμε τα μηνύματά τους. Ας τα επεξεργαστούμε και μετά θα γνωρίζουμε καλύτερα τι θέλουν από εμάς. Ας σταματήσουμε να τους λέμε συνεχώς τι θέλουμε από αυτά και να τα φορτώνουμε με άγχος, γιατί έτσι μας απαξιώνουν. Δεν μας ακούν. Κλείνονται στον εαυτό τους.
Εμείς οι λίγοι αγαπητοί μου ας ξεκινήσουμε τις αλλαγές αυτές. Αλήθεια το πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη. Δεν γίνεται να μην κάνουμε μία προσπάθεια να αλλάξουμε αυτό που διαπίστωσε για την Ελλάδα ο σοφός Έλληνας νομπελίστας.
Αθανάσιος Λιπορδέζης