Μάθημα 24ο
Το γνωστό ανά την οικουμένη ρητό του Μεγάλου Αλεξάνδρου «ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩ ΤΟ ΖΕΙΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΥ ΖΕΙΝ» είναι ακριβώς η πηγή της φιλοσοφίας του life coaching.
Το ΕΥ ΖΕΙΝ λοιπόν είναι η ελληνική εκδοχή του επικρατούντος σήμερα στην Αγγλική life coaching όπως και πολλές άλλες έννοιες.
Ας δούμε όμως πως προέκυψε να βιώσει ο Μ. Αλέξανδρος αυτό το «ευ ζειν» από τον δάσκαλο του Αριστοτέλη.
Ο Αλέξανδρος πλησιάζει την ηλικία που πρέπει να αρχίσει να αποκτά την διακεκριμένη γνωσιολογία. Ο πατέρας του Φίλιππος και βασιλιάς της Μακεδονίας αναζητά τους καλύτερους δασκάλους.
Ο Αριστοτέλης την εποχή εκείνη ήταν διευθυντής στην ακαδημία του Πλάτωνος.
Ο Φίλιππος ζητεί με επιστολή να διδάξει στον γιο του Αλέξανδρο. Ο Αριστοτέλης του απαντά : Εξοχότατε βασιλεύ ιδιαιτέρως μαθήματα δεν κάνω. Οι προϋποθέσεις για να διδάξω σωστά τον Αλέξανδρο είναι να βρεις τους καλύτερους και αξιόλογους φίλους του και οργάνωσε σχολή να τους εκπαιδεύσω. Και κάτι άλλο Βασιλιά μου. Είμαι όπως γνωρίζετε από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Εκεί υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μου δούλοι. Επειδή το «ευ ζειν» είναι για μένα υπαρξιακή φιλοσοφική αρχή, θα ήθελα να φροντίσεις της απελευθέρωση τους.
Στην συνέχεια η ιστορία καταγράφει τον Αλέξανδρο με αυτούς τους φίλους του που έμαθαν μαζί γράμματα, να εκστρατεύουν στην Ασία και να την κατακτούν ως τα βάθη της ανατολής και να επιτυγχάνεται το κορυφαίο επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Με αυτήν την ιστορία φίλοι μου αντιλαμβάνεστε ότι ο Φίλιππος ως γονέας δεν γνώριζε ποια είναι η καλύτερη εκπαίδευση για το παιδί του. Διέθετε όμως την οικονομική άνεση να έχει τον καλύτερο δάσκαλο.
Όμως δεν επέμεινε στην δική του άποψη. Αποδέχτηκε τους όρους του μεγάλου δασκάλου, του μεγαλύτερου στην ιστορία της ανθρωπότητας μετά τον Χριστό.
Τα αποτελέσματα αυτής της εκπαίδευσης ήταν που ενέπνευσαν τον Μ.Αλέξανδρο να πει την φράση: Στον δάσκαλο μου οφείλω το ευ ζειν.
Αυτή η ιστορία σας αποκαλύπτω υπήρξε και φιλοσοφική βάση της εκπαίδευσης που οραματίστηκα το 1978. Στην πορεία επαληθεύτηκε η ορθότητα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη.
ΦΙΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΞΟΔΑ ή ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΙΝΔΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΝΙΣΑ ΜΟΥΡΤΙ «Η εκπαίδευση δεν έχει παρά μικρή μόνο σημασία, αν δεν σου παρέχει μια ολοκληρωμένη άποψη για την ζωή».